Grenzen stellen en invloedrijk communiceren voor vrijwilligers

Behalve nuttig, is vrijwilligerswerk ook leuk en leerzaam. Tijdens het werk doen vrijwilligers natuurlijk nieuwe vaardigheden op, maar voor Capelse vrijwilligers zijn er ook trainingen en workshops te vinden bij het Kenniscentrum van Welzijn Capelle. Op 11 april staan twee workshops op het programma waar vrijwilligers zich nog voor kunnen aanmelden via CapelleDoet.nl: ‘Grenzen stellen’ en ‘Invloedrijk communiceren’.

Grenzen stellen

"Grenzen liggen voor iedereen anders, maar wat we wel weten is wanneer vrijwilligers regelmatig het gevoel hebben over hun persoonlijke grenzen heen te gaan, ze uiteindelijk afhaken", aldus coördinator van het Kenniscentrum, Carin van der Hor. "Omdat vrijwilligers graag willen helpen, vinden zij het vaak extra lastig: er is wellicht niemand anders die de boodschappen doet, meegaat naar de dokter of een ochtend komt koffiedrinken." Tijdens workshop leer je hoe je op respectvolle wijze je grens aangeeft en bewaakt zodat je prettig en veilig kunt functioneren.

Invloedrijk communiceren

Tijdens deze workshop leren vrijwilligers effectief communiceren en invloed uitoefenen. Zet de ander in beweging en haal zo je doel! We communiceren allemaal, maar zo eenvoudig is het nog niet. Hoe vaak doen we niet ons best om onze boodschap over te brengen en dan te constateren dat de ander daar geen boodschap aan heeft? Na afloop van de workshop ben je in staat om te kiezen uit diverse communicatiestijlen, deze op het juiste moment in te zetten en je invloed te laten gelden.

CapelleDoet

CapelleDoet.nl is dé site voor Capelse vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Plaats een hulpvraag of vacature of reageer als vrijwilliger op de vraag van anderen. Capelse vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties kunnen voor ondersteuning, advies en trainingen terecht bij het digitale Kenniscentrum op CapelleDoet. Voor vrijwilligersorganisaties staat er onder andere een handige ‘toolbox’ met hulpmiddelen als het Vrijwilligersspel.