Websites voor organisaties

Websites voor organisaties

Hier vindt u websites die u als vrijwilligersorganisatie kunnen helpen.

De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) is de netwerk- en belangenorganisatie voor het vrijwilligerswerk in Nederland. Vereniging NOV treedt op als woordvoerder en lobbyist van het vrijwilligerswerk en is gesprekspartner van politiek en overheid. Klik hier om naar hun site te gaan

Movisie heeft een schat aan informatie voor vrijwilligersorganisaties. Klik hier om naar hun site te gaan.

Vooral als het gaat om besturen en beleid is de website vrijwilligerswerk.nl handig. U vindt hier artikelen, tools, actueel onderzoek, links naar diverse andere organisaties en naar voorbeelden van bijvoorbeeld SWOT analyses en andere documenten die u kunnen helpen.

Het Centrum voor Filantropische Studies is het expertisecentrum op het gebied van onderzoek naar filantropie in Nederland. Klik hier voor de website. En klik hier voor de samenvatting van het rapport Geven in Nederland 2017.

Bent u op zoek naar een goed voorbeeld van een handboek voor vrijwilligers? Klik hier voor een voorbeeld van de gemeente Vlaardingen.

Wilt u zich verdiepen in wetenschappelijk onderzoek naar filantropie en vrijwilligerswerk? Kijk dan ook eens op de website van de Vakgroep Strategische Filantropie en vrijwilligerswerk van de Erasmus Universiteit (Rotterdam School of Management).
In november 2018 werd het onderzoeksrapport Aan de andere kant van de schutting gelanceerd. Dit is een onderzoek in opdracht van de NOV en uitgevoerd door de Universiteit voor humanistiek. Dit zeer leesbare rapport biedt een uitstekend overzicht van knelpunten en kansen in het vrijwilligerswerk. U kunt dit rapport hier downloaden.

Op verzoek van VWS en in samenspraak met de Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk (NOV) is in 2017 een aantal vragen over vrijwilligerswerk toegevoegd aan het onderzoek Sociale samenhang en Welzijn 2017 om een gedetailleerder beeld te krijgen van de vrijwilligers en het soort vrijwilligerswerk in Nederland. In dit rapport worden zowel de resultaten van het reguliere deel van het onderzoek als van de toegevoegde vragen beschreven.

Werkt uw organisatie met minderjarigen, met mensen met een verstandelijke handicap of andere kwetsbare groepen? Neem dan eens een kijkje bij In Veilige Handen: een site met nuttige tips, artikelen en praktische stappen om te zorgen dat uw doelgroep, uw vrijwilligers en uw organisatie in veilige handen zijn. Als uw organisatie behoefte heeft aan een training, neem dan contact met ons op.