Hoe werkt het

Hoe werkt het

Door 1-op-1-matching op CapelleDoet kunnen bewoners en organisaties zelf op zoek naar een vrijwilliger of vacature. U kunt zich aanmelden als vrijwilliger of een vacature plaatsen.

Ik wil een vacature/hulpvraag plaatsen als individuele bewoner

U kunt via CapelleDoet zelf op zoek naar een vrijwilliger die hulp kan bieden. U kunt hierbij denken aan boodschappenhulp, hulp bij kleine klussen in huis of tuin, bijles, hulp bij buurtactiviteiten of gewoon iemand om gezellig samen (creatieve) activiteiten en uitstapjes te doen. U kunt het aanmeldformulier ook voor iemand anders invullen. Bijvoorbeeld voor uw ouder of grootouder die moeite heeft om zelf een aanvraag te doen.

Nadat u zich heeft aangemeld, maakt een medewerker van Welzijn Capelle een afspraak met u voor een persoonlijk gesprek. Na het gesprek krijgt u via een e-mail inloggegevens toegestuurd, zodat u kunt inloggen en op zoek kunt naar een geschikte vrijwilliger. De vrijwilligers van het VrijwilligersInformatiePunt (VIP) van Welzijn Capelle helpen u graag wanneer u vragen heeft over de website. Bel op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur naar 010 – 264 02 20.

Ik wil een vacature plaatsen als organisatie

Als organisatie plaatst u gemakkelijk uw vrijwilligersvacature op CapelleDoet. Hierna ontvangt u via een e-mail inloggegevens waarmee u de vacature eventueel kunt aanpassen en zelf op zoek kunt naar een vrijwilliger. Vrijwilligers kunnen vervolgens reageren op uw vacature. Wanneer een vrijwilliger via de website reageert op uw vacature, ontvangt u een e-mail met contactgegevens.

Ik ben op zoek naar een vrijwilligersvacature

U vindt op CapelleDoet een overzicht van de openstaande vacatures. U kunt vrij reageren op vacatures van vrijwilligersorganisaties. Wanneer u reageert op een hulpvraag van een bewoner, staat een goede match en veiligheid bij CapelleDoet voorop. In dit geval meldt u zich aan als vrijwilliger en maakt een medewerker van Welzijn Capelle na aanmelding een afspraak met u voor een persoonlijk gesprek.

Voor sommige vrijwilligersvacatures zijn specifieke kwalificaties nodig, zoals goede beheersing van de Nederlandse taal. Soms is een rijbewijs of een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) noodzakelijk. 

Sociale wetgeving en vrijwilligerswerk

Als u vrijwilligerswerk gaat doen en een uitkering ontvangt, moet u met een aantal dingen rekening houden. De belangrijkste zaken hebben wij hieronder voor u op een rijtje gezet. Twijfelt u ergens over? Neem contact op met de instantie die uw uitkering verzorgt, bijvoorbeeld het UWV of uw gemeente. Zowel het UWV als de gemeente moeten toestemming geven en zullen beoordelen of het werk dat u gaat doen vrijwilligerswerk is. Het UWV stelt als voorwaarde dat de organisatie waarbij u vrijwilligerswerk doet, is aangewezen als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) of SBBI (Sociaal Belang Behartigende Instelling). Een overzicht van deze organisaties vindt u op de website van de Belastingdienst.

Mag ik vrijwilligerswerk doen naast mijn uitkering?

Heeft u een uitkering en wilt u vrijwilligerswerk gaan doen? Dat mag. Vrijwilligerswerk kan een goede manier zijn om werkervaring op te doen. Ook is het een manier om uw sociale contacten te onderhouden. Maar bent u op zoek naar betaald werk? Dan mag het vrijwilligerswerk uw re-integratie niet in de weg staan. Neem altijd eerst contact op met uw uitkeringsinstantie. Bij het UWV kunt u bellen met uw werkcoach of arbeidsdeskundige of u kunt bellen met UWV Telefoon Werknemers 0900 – 92 94. Heeft u een bijstandsuitkering, neem dan contact op met uw casemanager werk. U kunt hier meer informatie vinden over vrijwilligerswerk en uitkeringen en belastingen.

Mag ik een onkostenvergoeding krijgen?

Mensen met een uitkering mogen voor het vrijwilligerswerk een onkostenvergoeding krijgen. U moet deze wel opgeven bij IJsselgemeenten. Deze inkomsten worden meestal ingehouden op de uitkering, maar mogen in sommige gevallen gedeeltelijk worden gehouden.

Wanneer u toestemming heeft van de uitkeringsinstantie en deze inkomsten niet boven een bepaald maximum uitkomen, worden deze niet gekort op uw uitkering. Neem voor de exacte bedragen contact op met de instantie die uw uitkering verzorgt.

Ontvangt u een bijstandsuitkering? Neem contact op met de informatielijn van Sociale Zaken IJsselgemeenten via e-mail: socialezaken@ijsselgemeenten.nl of telefoonnummer: 010 – 284 84 57. Of kom langs bij de balie in de hal van het gemeentehuis van Capelle aan den IJssel. De informatielijn en de balie zijn op werkdagen open tussen 8.00 en 12.00 uur.

Ben ik verzekerd tijdens mijn vrijwilligerswerk?

De gemeente heeft een verzekeringspakket voor Capelse vrijwilligers. Iedere vrijwilliger en organisatie die zich inzet voor anderen in de samenleving is verzekerd. Voor de verzekering is geen administratie of registratie van vrijwilligers nodig. Ook hoeft u uw organisatie of vrijwilliger niet aan te melden voor de verzekering.